PiPa 2007

pigeonparadiseMarco KLEIN FALCKENBORG, Beltrum – NL
wint met Heidi München sector 3 tegen 4271 duiven

gezin_falckenborgDesiree, Marco, dochtertje Lynn en Heidi

De aankomst
Bij de vluchten staat Marco steeds in nauw contact met Evert-Jan Eijerkamp. Zij verwachtten de duiven van Munchen omstreeks 16.00 uur. Toen Marco op teletekst zag, dat in sector 1 en 2 de snelste duiven 1010 meter per minuut maakten, begon hij de verwachte aankomsttijd al voorzichtig bij te stellen en ging hij zijn vrouw Desirée mee helpen om de auto in te pakken, want zij zouden eigenlijk al omstreeks 17.00 uur met vakantie gaan. De buurjongen lette ondertussen op de duiven en deze was het die om 16.21 uur een duif naar beneden zag duiken. Het was de weduwduivin 05-NL-2110402, die als eerste terug was van de 26 duiven, die Marco had meegegeven. Marco had alles ingekorfd op München, omdat hij geïrriteerd was dat de laatste NPO-vlucht van afd. 9 niet doorging. De “402” heet voortaan “Heidi” en is een rechtstreekse H. Eijerkamp en znn. Zij is van de soort van Loon en komt uit een zoon van “Chicago”.
Direct nadat de duif geconstateerd was, begon het rekenwerk, want ze was veel sneller dan de duiven, die op dat moment op teletekst stonden. In Duitsland maakte de snelste duif 1020 meter per minuut en dus moest de duivin van Marco wel een hele vroege zijn. De telefoon stond vanaf het moment dat de duif gemeld was bijna niet meer stil. Toen na een poos bekend werd, dat Marco de snelste duif van sector 3 op dit concours had, werd het in de Haarstraat te Beltrum nog hectischer. Om 19.45 uur arriveerde de tweede duif op de hokken van Marco. De volgende dag zouden er nog duiven gepakt worden om 06.15uur, 06.17 uur enz. en Marco pakt er uiteindelijk 11 van de 26 in de prijzen. Zijn vader pakte op deze München de 10e plaats in sector 3. Marco vertrok omstreeks 21.00 uur met Desirée en de dochtertjes Lynn (2 ½ jaar) en Maud (4 maanden) voor een welverdiende vakantie richting het Gardameer in Italië. Dit was mogelijk, omdat Desirée de auto maar had ingepakt, terwijl Marco alle bellers en bezoekers te woord staat. De reis verliep wat moeizamer dan verwacht, want de belevenissen van de laatste uren voor hun vertrek waren toch vermoeiender dan gedacht. Er werd dan ook vaak gestopt en van bestuurder gewisseld.

De liefhebber
Marco is 35 jaar en controller van beroep. Hij heeft al vanaf zijn 6e levensjaar duiven. De eerste duiven waren verdwaalde duiven, die rond het ouderlijke huis zworven en door Marco werden gevangen. Marco is lid van P.V. De Snelpost te Groenlo. Het is aan de ene kant een bijzonder en aan de andere kant ook weer een triest gegeven, dat Marco al 25 jaar lang het jongste lid is van zijn vereniging. (iets voor het Guinnessbook of records?).  Lang zal het niet meer duren dat hij het jongste lid is, want zijn dochtertje Lynn is nu al enthousiast over de duiven en zal in de toekomst ongetwijfeld de titel “jongste jeugdlid van P.V. De Snelpost” van haar vader gaan overnemen.
Marco speelde altijd met zijn vader samen, maar sinds hij in 2001 op het huidige adres kwam wonen, speelt hij zelfstandig. De eerste vijf seizoenen speelde hij alleen met jonge duiven. Daarna ook met de oude duiven. De kwekers zitten bij zijn vader en daar kweken ze samen mee.
De werkzaamheden m.b.t. het verzorgen van zijn duiven doet Marco allemaal zelf. Desirée doet wel de kleppen dicht en dergelijke dingen, maar bemoeit zich verder niet met de echte verzorging van de duiven.
Marco heeft een hok van 7 meter, verdeeld in drie afdelingen: 3 meter voor de jonge duiven, 3 meter voor de oude duiven en 1 meter voor de duivinnen. De voorzijde van het tuinhok staat op het oosten gericht.

Hokopbouw
Foto MarcoDe duiven op het hok van Marco zijn van de soorten van Loon en Gebr. Janssen A. via Hans Eijerkamp en znn. en van de soort Gaby Vandenabeele voornamelijk via H. Eijerkamp en znn. elk jaar komen er 20 tot 25 jonge duiven van de hokken van Eijerkamp naar Beltrum. Doordat Marco in China de Eijerkamp Race organiseert heeft hij nauwe banden met de familie Eijerkamp. We kunnen het hok van Marco beschouwen als een “testhok” van Hans Eijerkamp en znn.
Marco speelt het liefste de eendaagse fondvluchten.

Kweken
Marco heeft samen met zijn vader ongeveer 25 kweekkoppels.
Hun stamkoppel wordt gevormd door een zoon van de broer van “Flits” van Eijerkamp en een duivin van de soort van Loon, rechtstreeks verkregen van Werff uit Heesch. Uit dit koppel zijn al 10 eerste prijswinnaars op eendaagse fondvluchten voortgekomen.  De kleinkinderen van dit koppel doen het ook meer dan voortreffelijk: in 2006 6e Bourges NPO met een kleindochter, de vader van Marco pakte in 2007 een 7e NPO Orleans met een kleindochter en nu de 10e op Munchen met een andere kleindochter. Marco en zijn vader kweken ook beperkt uit de vliegduiven, maar dit zijn meestal tweejarigen of ouder, waarvan ze weten dat ze goed presteren. Voor eigen gebruik kweekt Marco ongeveer 70 jonge duiven.

Het systeem
Voor aanvang van elk seizoen vindt er uitgebreid overleg plaats met Evert-Jan Eijerkamp over het te volgen systeem. Evert-Jan heeft hier net als Marco een uitgesproken mening over. Samen stippelen ze de te volgen koers uit voor het nieuwe seizoen. Ieder jaar wordt er hier wel wat aangepast.

Falckenborg 008

Afdeling voor de oude duiven

Marco begon met 40 vliegduiven aan seizoen 2007. Hij speelt het totaalweduwschap. De vliegduiven komen op weduwschap een week voor de eerste vitessevlucht. Als voorbereiding gaan de duiven mee op elke vitesse- en midfondvlucht. Tussen de eendaagse fondvluchten worden de duiven ook ingemand voor een midfondvlucht m.u.v. de vlucht na de zeer zware Orleans van dit seizoen. De duiven worden verduisterd vanaf 1 maart tot 1 april. Ze zitten dan 14 uur per dag donker. Vanaf 21 juni wordt er dan bijgelicht van 04.30 uur tot 23.00 uur. Voor het bepalen welke duiven getekend moeten staan, wordt gekeken nar de prestaties van de voorgaande weken en de forme en vitaliteit. De duiven krijgen een keer per week een bad en meestal is dat op zondag.
Om de prestaties van de duiven te kunnen vergelijken met die op de hokken van H. Eijerkamp en znn. wordt door Marco hetzelfde voer en voersysteem gebruikt als bij Eijerkamp. Marco voert dus de mengelingen van OVATOR en verstrekt ook de Immun Korn en Aktiv Korn. Naast het voer krijgen de duiven niets extra’s, dus ook geen pinda’s.
De duiven trainen twee keer per dag gedurende een uur tot een uur en een kwartier. Als de duiven bij wijze van uitzondering eens niet mee zijn geweest op een vitesse- of midfondvlucht, dan brengt Marco ze door de week zelf ongeveer 50 kilometer weg.

Falckenborg 009

Verluchting oude duiven

Medische begeleiding
De duiven worden gezond gehouden met een aantal producten van de Weerd zoals, BS en Orni. Na de vlucht krijgen de duiven om de andere week BS in het water.

Prestaties
Zowel in 2006 als in 2007 werden samen met zijn vader telkens 3 teletekstvermeldingen behaald.

Topresultaten op de NPO vluchten van de laatste jaren:

1e Nat. München 4.271 duiven 558 km.
2e NPO Reims 10.000 duiven 358 km.
3e Nat. Bergerac 21.559 duiven 916 km.
3e NPO Chantilly 3.168 duiven 431 km.
5e Nat. St. Vincent 7.250 duiven 1102 km.
5e NPO >Troyes 5.201 duiven 454 km.
6e NPO Bourges 4.190 duiven 634 km.
7e NPO St. Quentin 22.000 duiven 338 km.
7e NPO Troyes 4.203 duiven 454 km.
7e NPO Orleans 6.967 duiven 565 km.
8e NPO St. Quentin 13.464 duiven 338 km.
8e NPO Ablis 8.451 duiven 14 km.
8e NPO Brive 3.380 duiven 850 km.
10e Nat. München 4.271 duiven 558 km.

In 2003 werd Marco 7e nationale kampioen jonge duiven.

Referenties
In China is een aantal duivenliefhebbers, dat goed vliegt met duiven van de soort van Marco. Zo werden twee eenhoksraces in China gewonnen met duiven gekweekt uit rechtstreekse duiven van Marco.

Doelen voor de toekomst
In 2006 behaalde hij samen met zijn vader 3 teletekstvermeldingen en voor 2007 hadden ze ten doel gesteld 4 vermeldingen te behalen. Het seizoen is nog niet afgelopen en de doelstelling kan dus nog gehaald worden. Voor de toekomst stelt Marco zich ten doel zoveel mogelijk te pieken op de eendaagse fondvluchten.

Tot slot
Marco wil langs deze weg Robert Kasperink bedanken voor de adviezen ter verandering van de verluchting van het duivenhok. De verandering blijkt een echte verbetering te zijn.
Marco, nogmaals gefeliciteerd met deze prachtige overwinning en veel succes voor de toekomst gewenst.

Reacties zijn gesloten.